Groch, kalafior i kalarepa

Groch

Podobnie jak fasolkę uprawiamy wczesny groch „na strąki”, jako „groszek”. Najlepsze są tu odmiany wczesne, karłowe, jak groch cukrowy majowy o strąkach 5 – 6 cm długości, który w jednym sezonie może wydać nasiona, a te wysiane jeszcze zdążą wzejść i wytworzyć strąki zdatne do jedzenia.

Groch wymaga nieco żyźniejszej ziemi niż fasolka i może być wcześniej siany, a mianowicie już w końcu marca, gdyż przymrozków nie boi się. Zasilenie młodych roślinek saletrą wapniową jak fasoli, wpływa bardzo dodatnio na tworzenie się strąków.

Więźbę dajemy tę samą, co przy uprawie fasolki i pielęgnujemy podobnie.

Z hektara możemy zebrać ok 7000 kg strąków odmian karłowych.

Kalafior

W celu otrzymania wczesnych kalafiorów wybieramy odpowiednie odmiany.

Na skrzynię 5 okienną dajemy 15 – 20 g świeżego, dobrego nasienia. Do obsadzania jednego hektara gruntu potrzeba 55 okien dobrej rozsady.

Pod uprawę wczesnych kalafiorów wybieramy otwarte, ale ciepłe stanowiska, o glebie pulchnej, dostatecznie wilgotnej i bardzo pożywnej.

W zasadzie roślinie tej dajemy pierwsze pole, tj. bezpośrednio po nawozie naturalnym. Zwykle należy zaorywać gnój i to stajenny juz na jesieni w ilościach ok. 50 razy po 1500 kg na hektar.

Dobre rezultaty daje zasilenie kalafiorów wczesnych nawozami pomocniczymi w postaci: supertomasyny – ok. 200 kg na ha, soli potasowej – ok. 250 kg na ha, saletry wapniowej (pogłównie) – ok. 100 kg na ha.

Mechaniczna uprawa roli powinna być staranna i głęboka, prowadzona według zasad ogólnych.

Rozsadę na zbiór najwcześniejszych kalafiorów wysadzamy w grunt w końcu kwietnia, rozmieszczając poszczególne rośliny w odległościach 50 x 50 cm.

Żeby otrzymać ładne, wczesne, zdatne do sprzedaży róże kalafiorowe, należy sadzić tylko zdrową rozsadę, krępą, silną, z sercem dobrze wykształconym. Z wysadzeniem rozsady do gruntu nie należy zwlekać, o ile jest gotowa, gdyż trudniej wytwarza korzenie niż kapusta i słabiej przyjmuje się.

Rozsadę zagłębiamy w ziemi po same liścienie, staramy się przy tym, żeby bryłek będących przy korzeniach nie urywać lub rozbijać, czy rozgniatać.

Kalafiory należą do najczulszych na zimno roślin kapustnych, przez to rozsadę w gruncie trzeba chronić przed przymrozkami, bądź przykrywając je na niepewne noce kloszami, doniczkami, bądź papierowymi kołpaczkami (torebkami).

Gdy rośliny przyjmą się i zaczną rosnąć, należy je okopać, jak kapustę; ma to również w suche lata na celu przeszkodzenie pchełce w żerowaniu na kalafiorach.

Przez cały czas wzrostu tych roślin trzeba powierzchnię roli trzymać pulchno i bez zielska.

Ażeby otrzymać ładne, białe róże, trzeba je bielić, tj. przeciąć im dostęp światła słonecznego, dzięki czemu nie będą się w nich mogły tworzyć ciałka zielenił (chlorofilu). W tym celu jak tylko róże osiągną połowę swej właściwej sprzedażnej wielkości osłaniamy je przed słońcem jeśli same liście tego nie czynią.

Najwcześniejsze kalafiory gruntowe zbieramy od połowy czerwca do połowy lipca. Zwykle z ha gruntu w normalnym roku uzyskujemy ok. 3300 róż.

Możemy przyspieszyć otrzymanie wczesnych róż kalafiorowych gruntowych w ten sposób, że w końcu września siejemy nasiona do inspektu zimnego, a gdy roślinki utworzą 2 listki, oprócz liścieni, pikujemy siewki do innego, zimnego inspektu po 200 sztuk pod jedno okno. Przed nadejściem mrozów przykrywamy skrzynie oknami, a te na noc matami.

W połowie marca przesadzamy roślinki do niewielkich doniczek o 10 – 14 cm średnicy w żyzną ziemię, po czym dołujemy również w zimnym inspekcie nawet tam, gdzie rosły dotychczas.

Gdy utworzą silne ukorzenienie, wybijamy roślinki z doniczek i sadzimy w początkach kwietnia wraz z bryłami na stałe miejsca do gruntu. Przed przymrozkami należy je oczywiście zabezpieczyć. Zbiór róż do sprzedaży następuje już w końcu maja, czy początkach czerwca, w zależności od ciepła danej wiosny.

Kalarepa

Na wiosnę kalarepa jest zawsze poszukiwana na targach, jako wczesne, smaczne i delikatne warzywo i daje hodowcy pewny, choć niewielki zarobek.

Kalarepę najwcześniejszą gruntową siejemy w inspekcie umiarkowanym w połowie marca; przy tym postępujemy na ogół jak z kapustą. Rozsadę wysadzamy do gruntu w połowie kwietnia, najlepiej wśród sałaty, która chroni ją do pewnego stopnia przed przymrozkami.

Do sadzenia należy brać rozsadę, która w inspekcie nie uległa przemarznięciu, w przeciwnym razie nie wyda dużo wczesnych i ładnych główek, gdyż łatwo strzela w kwiat. Więźbę dajemy na gruncie 30 x 20 cm.