Główne odmiany zbóż cz. 20

C) Jęczmień paivi. Uprawiany w Danii, Szwecji, Anglii i Francji, ma kłos prosto stojący, płaski, od dołu szerszy, a ku górze zważony, z długimi ośćmi, wyrastającymi wachlarzowato i przedstawiającymi niejakie podobieństwo do pawiego ogona.

Wymaga gruntu żyznego, z tego powodu nie jest bardzo rozpowszechniony.

Z tego, co powiedzieliśmy o gatunkach i odmianach jęczmienia, można przyjąć za ogólną zasadę, że na ziemiach silniejszych najkorzystniej jest uprawiać gatunki dwurzędowe, a na ziemiach lżejszych i w ogóle w mniejszej kulturze będących, gatunki czterorzędowe, szczególniej gdy warunki miejscowe zmuszają nas do siewu późnego.

O ile jęczmień czterorzędowy, jako wyłącznie gorzelniany i pokarmowy uważać wypada, to wymienione powyżej odmiany jęczmienia dwurzędowego przeważnie nadają się do wyrobu piwa.

Królestwo Polskie, dzięki umiarkowanym warunkom klimatycznym, znajduje się w możności produkowania wyborowego ziarna na słód piwny; pod tym względem mała tylko część Rosji współzawodniczyć z nim może.

Wiadomo, że cała południowa i południowe zachodnia część państwa produkuje prawie wyłącznie jęczmień szklisty, a więc nie przydatny dla browarów. W skutek znacznego rozwoju przemysłu piwowarskiego, zapotrzebowanie jęczmienia browarnego znacznie się zwiększyło. Uprawa więc szlachetnych, dobrych odmian dwurzędowego jęczmienia może stać się źródłem wcale poważnych dochodów, o tyle jednak tylko, o ile przez wybór odpowiedniej odmiany, staranną uprawę, stosowny sprzęt, młockę i przechowanie jęczmień nasz, na rynki handlowe dostarczany, posiadać będzie wszystkie te przymioty, jakie od browarnego ziarna są wymagane.

Przy wyborze ziarna do siewu kierować się należy przymiotami naszej gleby.

To Cię zainteresuje:

– szkolenia dla hr
– biuro tłumaczeń Mikołów
– tłumacz przysięgły Mikołów