Główne odmiany zbóż cz. 2

Ozime odmiany pszenicy dają w porównaniu z jarymi znacznie większy plon; ziarno ich jest więcej poszukiwane i płacą za nie wyższe ceny. Uprawa ich jest wprawdzie kosztowniejszą, dane powyższe przemawiają jednak na korzyść ozimych odmian w tych okolicach, gdzie niezbyt surowy klimat na to pozwala.

W środkowej Rosji, w pasie, odpowiadającym położeniu Moskwy, sieją już tylko jare odmiany, tymczasem sprawozdania Petrowskiej akademii, ogłoszone za czas od r. 1861 do r. 1886 podają w pszenicy równe plony ozimych i jarych odmian, a więc i tutaj, pomimo równych plonów, przemawia za ozimą pszenicą wyższa cena.

Być może, że uprawa ozimej pszenicy będzie się jeszcze opłacała w- gub. Kazańskiej, Symbirskiej i równoległych z nimi.

Przez długotrwałą uprawę niektórych odmian z wiosny i na jesieni, wytworzono tak zwaną pszenicę „obojętkę“, która zarówno jako zboże ozime lub jare sianą być może. Kłos pszenicy bywa rzadki, ścieśniony, gruby, cienki, długi, krótki, płaski, czworograniasty, pałkowaty, ościsty lub bezostny, nagi lub omszony; co do koloru białawy, żółtawy, czerwony, brunatny, a niekiedy prawie czarny.

To Cię zainteresuje:

– kiwaki reklamowe z tworzywa sztucznego
– Tłumacz niderlandzkiego
– Tłumaczenie z polskiego na holenderski

One Response to “Główne odmiany zbóż cz. 2”
  1. Reklama says: