Choroby roślin motylkowych

Kanianka

Obecnie w gospodarstwach naszych największe szkody w koniczynach powoduje kanianka.

Kanianka jest rośliną pasożytniczą kwiatową, powszechnie wszystkim rolnikom znaną. Występuje  pasożyt w postaci miękkich, delikatnych łodyżek, które czepiają się koniczyny i za pomocą ssawek wysysają z niej soki. Pasożyt rozrasta się bardzo szybko. Tam, gdzie kanianka występuje, widzimy całe place koniczyny zniszczone przez pasożyta.

Środki zaradcze:

Należy wykaszać koniczynę opanowaną przez kaniankę i spalać na miejscu. Dobrze jest po całym placu rozrzucić drobną słomę i polać ją naftą, aby kaniankę całkowicie spalić. Po wykonaniu spalenia, należy na placu, gdzie występowała kanianka rozrzucić wapno mielone, palone, zrosić je wodą i później cały plac przekopać.

Siać należy nasiona koniczyny bezwzględnie pewne, nie posiadające domieszek nasion kanianki.

Rdza grochu

Choroba ta występuje w lecie w postaci plamek koloru pomarańczowego na liściach i łodygach grochu – plamki te wypełnione są zarodnikami letnimi, w końcu lata pojawiają się plamki koloru ciemno brunatnego, wypełnione zarodnikami zimowymi. Rośliny silnie opanowane przez chorobę żółkną i przedwcześnie zasychają. Zarodniki zimowe są źródłem zarazy dla wilczomlecza, chwastu pospolicie rosnącego w rowach i na miedzach. Z chwastu tego przenosi się rdza na groch. Należy bardzo starannie niszczyć wilczomlecz.

Plamistość grochu

Choroba występuje w postaci plamek na liściach i strąkach grochu i fasoli. Plamki są okrągłe lub wydłużone, koloru żółtawego, otoczone brunatną obwódką; na żółtawym tle plamki widać czarne punkciki.

Po wyłuskaniu grochu czy fasoli grochowiny opanowane przez chorobę należy spalać. Groch czy fasola przeznaczone do siewu, o ile pochodzą z upraw opanowanych przez plamistość, należy zaprawiać formaliną w taki sam sposób, jak i zboże.

Brunatna plamistość strąków fasoli

Choroba ta występuje na fasoli i powoduje uszkodzenia zupełnie podobne do uszkodzeń poprzednio opisanych. Plamy występują nie tylko na samych strąkach, lecz i na ziarnach. Jako środki zaradcze należy używać do siewu ziaren zupełnie zdrowych; jeżeli jednak ziarna te pochodzą z upraw, gdzie choroba występowała, należy je zaprawiać formaliną.